Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 10.osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
1016
Egy húrtrapéz hosszabb alapja 24cm,magassága 12cm szára 13cm
Számold ki a rövidebb alap kerületét és területét
A válaszokat előre is köszönöm :D
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Egy videót ajánlok esetleg:
https://www.youtube.com/watch?v=PneZQH_we5U
0

A csatolt fájlon láthatod hogy a hosszabbik alap pontosan 2x-szel hosszabb mnt a rövidebb. Éppen ezért előbb az x-et számoljuk ki.
A jobboldali derékszögű háromszögben az átfogó a b, a két befogó x, és m.
Felírva a Pitagorasz-tételt a háromszögre:
x2+m2=b2 /behelyettesítve:
x2+122=132
x2+144=169 /-144
x2=25 /gyököt vonva
x=5cm
A rövidebbik alapot megkapjuk, ha a hosszabbik alapból levonjuk az x-eket:
a-2x=c /behelyettesítve:
24-2*5=c
24-10=c
14cm=c
A trapéz kerülete a négy oldal hosszának összege: K=24+13+14+13=64cm
A trapéz területe a T=(a+c)*m/2 összefüggéssel számítható. Behelyettesítve:
T=(24+14)*12/2=228cm2
0