Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget szeretnék kérni

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1062
Gondos Géza, Ügyes Béla, Belevaló Józsi és Szorgos Ádám jó barátok. Ugyanakkora földet művelnek mind a négyen. Április 12-én is kinn voltak mindannyian a határban.
Gondos Géza 6 órát töltött a munkával a földjén, és így a föld 1/5- én végezte el a tavaszi talaj előkészítést. Ügyes Béla 5 órát töltött kin a földje 1/4-évvel végzett. Belevaló Józsi 4 óra alatt földje 1/5-évvel készült el, Szorgos Ádám 8 órát dolgozott és a földje 1/3-át művelte meg ezalatt
Melyikük müvelte meg 1 óra alatt a a legnagyobb földterületet?
Hány óra alatt végeznek az egyes gazdák a földjükkel?
Egy földdarabot a négy ember együtt mennyi idő alatt művelne meg?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

Gondos Géza 6 óra alatt 1/5-öt, egy óra alatt ennek hatodát, azaz 1/5*6=1/30-át műveli meg, ő 30 óra alatt végez.
Ügyes Béla 5 óra alatt 1/4, 1 óra alatt 1/4*5=1/20-át művelei meg, 20 óra alatt van kész az egésszel
Belevaló Józsi 4 óra alatt 1/5, 1 óra alatt 1/5*4=1/20, ő is 20 óra alatt van kész.
Szorgos Ádádm 8 óra alatt 1/3, 1 óra latt 1/3*8=1/24-ed, 24 óra alatt van kész.
A legtöbbet 1 óra alatt Béla és Józsi művel meg.
Együtt: 1/30x+1/20x+1/20x+1/24x=1 (mert egy földterületet csinálnak meg) Megszorzod a közös nevezővel, ami 240
8x+12x+12x+10x=240 összevonsz
42x=240 elosztod 42-vel
x=5,7
Együtt 5,7 óra alatt végeznének.
-2

Köszönöm szépen!
0