Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogy oldható meg az alábbi egyenletrendszer? (eljutottam egy pontig, ahol elakadtam)

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
373
Elkezdtem Gauss eleminációval megoldani és a mellékelt képen látható mátrixot kaptam. Lehet ez jó és mehetek tovább, de nincs sajnos sok gyakorlatom még benne és nem tudom, hogy a negyedik sorban a -1 és a végén 0 mennyire jó dolog.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Egyenletrendszer, gauss, elimináció
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Szia,

a megoldásod jó, ilyenkor azt kell megnézni, hogy mivel tovább nem lenne nagyon értelme nyüstölni, de látod, hogy az utolsó sorban csak egy változó marad, az hogy `-x_4=0`, ezért elfogadod, hogy `x_4=0`, ezt pedig behelyettesíted a többi egyenletbe amiket itt a számolással megkaptál és kifejezed a többi változót,

másodikból azt kapod: `-x_3-2*0-4x_5=-3` ,ebből: `x_3=3-4x_5` ,ezt pedig a legelső egyenletbe behelyettesíted, azaz:

`2x_1-x_2+3-4x_5+0+3x_5=2`, ebből: `x_1=-0,5+0,5x_2+0,5x_5`


teahát a változók:
`x_1=-0,5+0,5x_2+0,5x_5`
`x_2="tetszőleges"`
`x_3=3-4x_5`
`x_4=0`
`x_5="tetszőleges"`

Esetleg valami kérdésed van, nyugodtan írj.



1