Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldatok töménysége

Főoldal » Középiskola » Kémia
2252
Ne csak a megoldást írjátok le hanem azt is hogy hogyan kell megoldani.
250g 12°%-os só oldat kászítéséhez hány g sóra és vízre van sükség?
2,5kg cukorhoz mennyi vizet mérjünk hogy 40%-os szirupot kapjunk?
35 g só mennyi 6,7%-os oldathoz elegendő?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

4
1,
Oldat tömege: 250 g
t% = 12
oldott anyag: só, x gramm
oldószer: víz, 250 - x gramm

t% = oldott anyag / oldat tömege *100
12 = (oa / 250) * 100
0.12 = oa / 250
oa = 30 gramm só

oldószer = oldat tömege - oldott anyag tömege -> 250-30 = 220 gramm víz kell
0

2. feladat

oldott anyag: cukor: 2,5 kg
oldószer: víz: x - 2.5
oldat tömege: x kg
t% = 40

t% = (oldott anyag / oldat tömege) * 100
40 = (2,5 / x) * 100
0,4 = 2,5/x
0,4x = 2,5
x = 6,25 kg az oldat tömege
Oldószer tömege = Oldat tömege - oldott anyag tömege = 6,25 - 2,5 = 3,75 kg víz szükséges
0

erre van egy nagyon jó háromszög amivel bármelyiket ki tidod számolni :) felül van az oldott anyag tömege alul az oldat tömege és a m/m% ha m/m% vagy oldat tömeget akarunk számolni akkor szorzunk a végén 100-al ha oldott anyag tömegét akkor osztunk százzal :)
1.
oldat tömege=250g
m/m%=12%
oldott anyag tömege=250*12/100=30g
oldószer=oldat tömege-oldott anyag tömege=250-30=220g
2.
oldott anyag=2,5kg=2500g
m/m%=40%
oldat tömege=oldott anyag / m/m% * 100=2500/40*100=6250g
oldószer=oldat tömege-oldott anyag tömege=6250-2500=3750g=3,75kg
3.
oldott anyag=35g
m/m%=6,7%
oldat tömege=oldott anyag / m/m% * 100=35/6,7*100=522,38806g kerekítve=522,39g
oldószer=oldat tömege-oldott anyag tömege=522,39-35=487,39g kerekítve
nem kerekítve=487,38806g

Remélem segítettem :)
0

A tömegszázalék azt adja meg hogy 100g oldatból hany gramm az oldott anyag.
12%-os sóoldatot úgy kapsz ha 88g vizet és 12g sót elegyítesz.
Vagyis hogy megkapd a 250g 12%-os oldatot meg kell szorozni a víz mennyiséget 2.5-tel ami így 220g a só pedig így 30g lesz
0