Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kamatszámítás... stb.

Főoldal » Középiskola » Matematika
2783
Feladat: Szeged lakossága 1960-ban 118 ezer fő volt, 1990-ben pedig 170 ezer. Feltételezzük, hogy évről évre azonos arányban nőtt a lakosok száma. Hány százalékkal nőt évente Szeged lakossága 30 év alatt?

Ugye elkezdtem adatok felírásával:
n=30év
p=?
t0=118000
t30(tn)=170000

tn=t0*(1+p/100)"30"(<- harmincadikon)

Aztán elakadtam ott, hogy:
36/25=(1+p/100)"30"(<- harmincadikon)

A megoldás: 1,22%-os arányban (CD mellékletről néztem meg, de ott csak am egoldás van, a feladat levezetése nincs.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
170000=118000*(1+p/100)30 /először osztunk 118000-rel:
1,44=(1+p/100)30 /most mindkét oldalból 30. gyököt vonunk:
1,0122=1+p/100 /elvesszük az egyet:
0,0122=p/100 /szorzunk 100-zal
1,22=p
0