Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia házi (sok)

Főoldal » Általános iskola » Kémia
3271
1.feladat 2000gramm 20 tömegszázalékos oldatot készítünk.
Hány gramm anyagot kell feloldani?
Hány gramm oldószerben oldjuk?

2.feladat 200gramm 18 tömegszázalékos oldatot készítünk.
Hány gramm anyagot kell feloldani?
Hány gramm oldószerben oldjuk?
Az oldathoz 200 gramm vizet öntünk. Hány tömegszázalékos lesz az oldat?
Az oldat tömege:
az oldott anyag tömege (változott?):
Az oldat töménysége: tömeg%=............. *100=....................
Hogyan változott a hígítás eredményeként az oldat töménysége

3.feladat Hány tömegszázalékos az oldat amelynek
a)100 grammjában 8 gramm oldott anyag van?
b)100 grammjában 0,8 gramm oldott anyag van?
c)50 grammjában 8 gramm oldott anyag van?
d) 200 grammjában 8 gramm oldott anyag van?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Kémia

Válaszok

3
1.
t% = 20
oldat tömege = 2000 g
oldott anyag = t% / 100 * oldat tömege = (20 / 100) *2000 = 0.2 * 2000 = 400 g
oldószer tömege = oldat tömege - oldott anyag tömege = 2000-400 = 1600 g
1

2.
oldat tömege = 200 g
t% =18
oldott anyag tömege = t% / 100 * oldat tömege = 0.18 * 200 = 36 gramm
oldószer tömege = 200-36 = 164 gramm

b. rész:
hozzáadunk 200 gramm oldószert, az oldat tömege 200 + 200 = 400 gramm lesz
az oldott anyag még mindig 36 gramm
t% = oldott anyag / oldat tömege * 100 = (36 / 400) * 100 = 9 tömegszázalék

hígult az oldalt
1

3. feladat
a,
t% = (moa / mo) * 100
t% = (8/100)*100 = 8 tömegszázalékos

b,
t% = (moa / mo) * 100
t% = (0.8/100)*100 = 0.8 tömegszázalékos

c,
t% = (moa / mo) * 100
t% = (8/50)*100 = 16 tömegszázalékos

d,
t% = (moa / mo) * 100
t% = (8/200)*100 = 4 tömegszázalékos
-2