Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Tudnátok a kémia háziban segíteni?

Főoldal » Középiskola » Kémia
581
Mekkora a hidrogén-ion koncentráció illetve pH a 0,1 mol/dm³ koncentrációjú propionsav oldatban, ha Ks= 1,35 · 10 minusz⁵ mol/dm³?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A felírható másodfokú egyenlet: x²/(0,1-x)=1,35×10-⁵, ebből x²=1,35×10-⁶-1,35×10-⁵x, átalakítva (rendezve az egyenletet): x²+1,35×10-⁵·x-1,35×10-⁶=0 amelyből x=((-1,35×10-⁵)+ √(5,4001823×10-⁶))/2·1= (2,31033×10-³)/2= 1,1552×10-³ mol/dm³, csak ez az érték a jó (a másik negatív gyök nem megoldás kémiailag!), így (H₃O+)(egyensúlyi)= 1,1552×10-³ mol/dm³ ezért most már számolhatjuk a propionsav pH-ját: pH=-lg(x)=-lg (1,1552×10-³)= 2,937 , ennyi a sav pH-ja tehát! :)
0