Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekora téglalap oldalai?

Főoldal » Középiskola » Matematika
446
Egy 20cm sugarú körbe irt téglalap oldalainak aránya3:4 . mekkora téglalap oldalai?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
koszonom
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Thalesz-tételéből adódóan egy téglalap köré írt körének átmérője a téglalap átlója, vagyis a téglalap átlója 20 cm. Legyen a téglalap két oldala 3x és 4x, ekkor (3x):(4x)=3:4 teljesül. Az átló és az oldalak egy derékszögű háromszöget határoznak meg, ahol az átló az átfogó, így felírhatjuk a Pitagorasz-tételt:

(3x)2 + (4x)2 = 202

9x2 + 16x2 = 400

25x2 = 400

x2 = 16

x = 4

Tehát a téglalap oldalai:

3 * 4 = 12 cm

4 * 4 = 16 cm.
0