Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számrendszer

Főoldal » Középiskola » Matematika
3202
Írd át 10-es számrendszerbe a következő számokat:
10111101₂
11001011₂

Írd át az 1572 2-es számrendszerbe.

Mekkora tömegű tárgyakat tudunk lemérni egy kétkarú mérleggel ha egy-egy 1kg-os 3kg-os 9kg-os és egy 27kg-os tömegünk van de azokat bármelyik serpenyőbe rakhatjuk.( ne csak a megoldást írd le hanem a magyarázatot is:) )
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
10111101₂

1 * 2⁰ +
0 * 2¹ +
1 * 2² +
1 * 2³ +
1 * 2⁴ +
1 * 2⁵ +
0 * 2⁶ +
1 * 2⁷ =
1 + 0 + 4 + 8 + 16 + 32 + 0 + 128 =
189
0

1572 átváltása tízesből kettes számrendszerbe:

úgy tudunk átváltani, hogy addig osztogatjuk maradékosan kettővel, amég 0-t nem kapunk, és a maradékból áll össze a bináris szám alulról felfelé olvasva.
Pl.

1572 : 2 = 786 maradék: 0
786 : 2 = 393 maradék 0
393 : 2 = 196 maradék 1
196 : 2 = 98 maradék 0
98 : 2 = 49 maradék 0
49 : 2 = 24 maradék 1
24 : 2 = 12 maradék 0
12 : 2 = 6 maradék 0
6 : 2 = 3 maradék 0
3 : 2 = 1 maradék 1
1 : 2 = 0 maradék 1

felfelé olvasva: 11000100100
1