Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légyszii valaki segítsen, mert teljesen elakadtam! Előre is köszönöm! :)

Főoldal » Középiskola » Fizika
658
Egy 500 000kg tömegű Airbus 380-as utasszállító repülőgépre felszállás közben a nagy hajtóműve egyenként 340 000N tolóerőt fejt ki. A haladási iránnyal ellentétesen a repülőgépre 260 000N erő hat. Mekkora úton és mennyi idő alatt éri el az álló helyzetből induló repülőgép a 70 m/s felszállási sebességet?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A gépet gyorsító eredő erő:
F=340000N-260000n=80000N
Newton II. törvénye értelmében ez az erő "a" gyorsulást hoz létre a repülőgépen
F=m·a ⇒a=F/m=80000/500000=0,16m/s²
a gyorsulás definíciójából:
a=v/t ⇒t=v/a=70/0,16=437,5s=7,3perc Szerintem ez az idő sok. Vagy az adatok nem reálisak, vagy én vagyok hülye!
(ennyi idő alatt az óceánt is át lehet repülni (kis túlzással)):
0