Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.o.s

Főoldal » Középiskola » Matematika
1074
Egy szabályos tízszög oldalai 10 cm hosszúak. A tízszögből kivágjuk a lehető legnagyobb sugarú kört. (Beírható kör) Mekkora lesz a hulladék területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Tiz db egyenlő szárú háromszöget kapsz. Az alappal szemközti szög 36 fok.
Kiszámolom a háromszög magasságát: m=5/tg18fok=15,389cm
A háromszög T=axm/2 5x15,389/2=39,725 cm2
Az egyenlő szárú háromszög területe: T=2x39,725=79,45cm2
A 10 db. háromszög területe: T=10x79,45=794,5, ez a tíz szög területe.
A kör T=d2x3,14/2=261,79/4x3,14=205,507cm2
A hulladék területe: a tiz szög területéből ki kell vonni a kőr területét.
794,5-205,507=88,993 cm2
-1

m=5/tan18=15,388 cm

A háromszög területe: T=(a·m) /2=(10·15,388)/2=76,942 cm²
A sokszög területe: 10·76,942=769,42 cm²

m=r=15,388 cm
A kör területe: T=r²π=15,388²·3,1416=743,94 cm²

Hulladék:769,42-743,94=25,48 cm²
Módosítva: 4 éve
0