Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletfelírás

Főoldal » Általános iskola » Matematika
454
Az egyik általános iskola 8. osztályának tanulói nagyobb kerékpártúrára indultak. Egy
idő múlva az osztály megtett útja úgy aránylik a hátralévő úthoz, mint 2:3. Ezután az osztály
tagjai további 60 km-es utat tettek meg, amikor az összesen megtett út úgy aránylik a hátralévő
úthoz, mint 6:5. Mekkora utat tett meg az osztály a túrán, amíg a kiindulási pontjától elért a túra
végpontjáig?

Mivel nagyon nem értem az efféle egyenletfelírást azt szeretném kérni, hogy részletesebben magyarázza el nekem valaki.
Előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Nekiálltam
0

Legyen az egész út:x,
ekkor az elején megtett út: 2:(2+3)⇒2/5 x, majd 60 km múlva a megtett út
6:(6+5)⇒6/11 x lesz, így
2/5 x +60 = 6/11 x /·55
22 x + 3300 = 30 x /-22x
3300 = 8x /:8
x=412,5 km
1