Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok, segítségre lenne szükségem egy sorozatos feladatban!

Főoldal » Középiskola » Matematika
497
így szól:
Mi azon mértani sorozatnak az első eleme és hányadosa, amelyben
a2+a5-a4=10
a3+a6-a5=20?
az eredmény igazából megvan:
a1=1
q=2
csak a kiszámítás módjára lenne szükségem ^.^előre is köszi
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Nekiálltam
1

a₃=a₂·q
a₆=a₅·q
a₅=a₄·q, így
(a₂+a₅-a₄) ·q=a₃+a₆-a₅
10 · q = 20 /:10
q=2
a₂+a₂·q³-a₂·q²=10
a₂+8a₂-4a₂=10
5a₂=10
a₂=2

a₁=a₂:2=2:2=1
1