Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
714
Egyensúlyi feladatok
1.Zárt tartályban levő 400 K hőmérsékletű gázelegyet, amelyben a hidrogén parciális nyomása 23.3 kPa, a szén-dioxidé 50.1 kPa, a vízé 48.2 kPa és a szén-monoxidé 72.5 kPa, felmelegítünk 2000 K-re. Mekkora lesz a hidrogén egyensúlyi parciális nyomása kPa-ban, ha tudjuk, hogy a Kp = 4,50?
H2(g) + CO2(g) = H2O(g) + CO(g)
2.A megadott egyensúlyi állandókból számítsuk ki az alábbi egyensúlyra vonatkozó értéket 5%-os pontosságon belül!

A2 + BC = AB + AC K1 = 2

AB + BC = B2 + AC K2 = 7

B2 + C2 = 2 BC K3 = 12

2 A2 + 2 B2 + C2 = 3 AB + AC + BC
3.Hány térfogatrész metanolt kell elegyíteni 100 térfogatrész olajsavval ahhoz, hogy a sav 83.9 %-a átalakuljon metil-oleát észterré? A metanol sűrűsége, 0,792 g/ml, az olajsavé 0,895 g/ml, az egyensúlyi állandó értéke K = 1,53 (40 °C-on).
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

3
Szia!

Két feladatot meg tudtam csinálni, az elsőt és a harmadikat! :)
Elsőnél a megoldás: A hidrogéngáz parciális nyomása az egyensúlyban 19,28 kPa lesz!
Harmadiknál a megoldás: 100 cm³ térfogatú olajsavhoz 47,32 cm³ metanolt kell keverni, hogy átalakuljon az olajsav 83,9 %-a 40 Celsius-fokon! :)

Holnap délelőtt beszkenneltetve elküldöm a levezetéseket! A kettes feladattal nem boldogultam, sajnos.
0

Szia,

nekem a másodikra ez lenne az erős tippem, esetleg kérdésed van, nyugodtan kérdezz.
1

Csatoltam képet.
0