Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Általános iskola » Matematika
545
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Százalékláb kiszámítása

Árleszállítás

1. Az eredetileg 4600 Ft-os kalapot a leárazás után 3220 Ft-ért vásároltuk meg. Hány %-os volt az árleszállítás?

4600 Ft : 100%
4600 : 100= 46 Ft : 1%
3220 Ft : 3200 : 46=70%

100%-70%= 30%

30%-os volt az árleszállítás.

2. Az eredetileg 8900 Ft-os kabátot a leárazás után 4895 Ft-ért vásároltuk meg. Hány %-os volt az árleszállítás?

8900 Ft : 100%
8900 : 100 = 89 Ft : 1%
4895 Ft: 4895 : 89 = 55 %

100%-55%= 45%

45%-os volt az árleszállítás.

Áremelés

3. Az eredetileg 4200 Ft-os sapkát az áremelés után 5040 Ft-ért vásárolhattuk volna meg. Hány %-os volt az áremelés?

4200 Ft : 100%
4200 : 100 = 42 Ft : 1%
5040 Ft : 5040 : 42 = 120%

120% - 100 = 20%

20%-os volt az áremelés.

4. Az eredetileg 5100 Ft-os pulóvert az áremelés után 5865 Ft-ért vásárolhattuk volna meg. Hány %-os volt az áremelés?

5100 Ft : 100%
5100 : 100 = 51 Ft : 1%
5865 Ft : 5865 : 51 = 115%

115% - 100%= 15%

15%-os volt az áremelés.

Százalékalap számítások

Leárazás

1. Egy táska árát leárazták 20%-kal, így 3440 Ft-ba kerül. Mennyibe került eredetileg?

Mivel 20%-kal árazták le, így a 3440 Ft az eredeti ár 80%-a

3440 Ft : 80%
3440 : 80= 43 Ft : 1%
43 x 100= 4300 Ft : 100%

4300 Ft-ba került eredetileg a táska.

2. Egy kabát árát leárazták 60%-kal, így 3480 Ft-ba kerül. Mennyibe került eredetileg?

Mivel 60%-kal árazták le, így a 3480 Ft az eredeti ár 40%-a.

3480 Ft : 40%
3480 : 40= 87 Ft : 1%
87 x 100 = 8700 Ft : 100%

8700 Ft-ba került eredetileg a kabát.

3. Egy cipőt leáraztak 45%-kal, így 3575 Ft-ba kerül. Mennyibe került eredetileg?

Mivel 45%-kal árazták le, így a 3575 Ft az eredeti ár 55%-a.

3575 Ft : 55%
3575 : 55 = 65 Ft : 1%
65 x 100= 6500 Ft : 100%

6500 Ft-ba került eredetileg a cipő.

Áremelés

4. Egy fotel árát felemelték 10%-kal, így 7150 Ft-ba kerül. Mennyibe került eredetileg?

Mivel felemelték az árát az 10%-kal többe került, azaz a 7150 Ft az eredeti ár 110%-a.

7150 Ft : 110%
7150 : 110= 65 Ft : 1%
65 x 100= 6500 Ft : 100%

6500 Ft-ba került eredetileg a fotel.

5. Egy görkorcsolya árát felemelték 25%-kal, így 10250 Ft-ba kerül. Mennyibe került eredetileg?

Mivel felemelték az árát az 25%-kal többe került, azaz a 10250 az eredeti ár 125%-a.

10250 Ft : 125%
10250 : 125= 82 Ft : 1%
82 x 100= 8200 Ft : 100%

8200 Ft-ba került eredetileg a görkorcsolya.


Módosítva: 4 éve
0