Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia....

Főoldal » Középiskola » Kémia
481
72 g magnéziumot es 54 g alumíniumot égetünk el levegőn. Írjatok fel mindkét folyamat reakcioegyenletét
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Ha csak az egyenleteket kell felírni, akkor ennyi az egész (mindkét fém az oxigénnel reagál):
1; Magnézium égése: 2 Mg + O2 = 2 MgO (2 mol magnézium-oxid keletkezett);
2; Alumínium égése: 2 Al + 1,5 O2 = Al2O3 (1 mol alumínium-oxid, más néven timföld képződött)! :)

De a magnézium reagálhat a levegő N2-tartalmával is a következőképpen:
3 Mg + N2 = Mg3N2 (magnézium-nitrid is keletkezhet) és ebből vízzel magnézium-hidroxid és ammóniagáz (NH3) szabadulhat fel! :)
Módosítva: 4 éve
1