Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kösz ha mwgcsinálod elöre is köszi

289
Egy levelet kellene irni egy Angliai ismerösömnek ezeket a szavakat kell használni: Őszirózsás forradalom, Tanácsköztársoság, fehérterror,kormáyzó,trianoni béke! elöre is köszi
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
8. osztály
1
Általános iskola / Történelem

Válaszok

1
Kedves Barátom!
Régen hallottam felőled, ezért gondoltam tollat és papírt fogok, hogy írjak neked. Hazámban minden a feje tetejére fordult. Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, tehát létre kellett hozni egy új magyar kormányt. Hamarosan megalakult a Magyar Nemzeti Tanács, ami a háború befejezését követelte. Október 31-én forradalom robbant ki, amin az emberek Károlyi miniszterelnökségét követelték. A forradalomban a frontról hazaérkező katonák is részt vettek. Letépték a sapkáikról a Monarchia jelképét, helyére pedig őszirózsát tűztek. Ez volt az őszirózsás-forradalom, amely vér nélkül győzött. 1919. március 21-én egyesült a kommunista és a szociáldemokrata párt, és kikiáltották a Tanácsköztársaságot. Azonban ez a kormány hamarosan megbukott, helyére pedig Horthy Miklós és kormánya lépett. 1919 őszén kibontakozott a fehérterrror, melynek hadserege a Tanácsköztársaság tisztségviselőit végezte ki. Megalakult az új kormány, első feladata pedig az államforma meghatározása volt, azonban ez egyáltalán nem volt könnyű, így ideiglenes megoldásként Horthyt kormányzóvá választották. A háború vége felé egyre jobban nőtt az igény, hogy szakértői anyagok készüljenek az elkövetkezendő béketárgyalásokra. A cél a királyi Magyarország visszaállítása volt. Ehhez kellett földrajzi és gazdasági érveket kutatni. Elérkezett a béketárgyalások napja, azonban hazánkat nem hívták meg a Párizsi konferenciára. Az utolsó tárgyalásra meghívták Magyarország képviselőit a békefeltételek átvételére. A delegáció vezetője gróf Apponyi Albert volt. A konferencián Apponyi bemutatta a Teleky Pál által készített vöröstérképet. A térképen jól látható volt, hogy a kijelölt határoknál több százezer magyar él, azonban a határokat végül nem módosították. 1920. június 4 - én aláírták a békeszerződést a versailles - i Nagy-Trianon-palotában. A szomszédos államokba hárommillió magyar került. Jóvátétel fizetésre kötelezték országunkat, valamint a hadsereg létszámát 35 ezer főre korlátozták. Az elcsatolt területekkel megszakadtak a kapcsolatok. A magyar külpolitika legfőbb célja a területek visszaszerzése lett. Szerencsére én maradtam itthon, azonban az unokatestvéremet Erdélyhez csatolták. Mesélj Te is valamit Angliáról! Ott is ilyen zűrzavar van? Üdv: xy (ide beírod mondjuk a saját neved)

Na, hát körülbelül ennyi. Arra a pár vonalra ez nem fog kiférni, én úgy csináltam, hogy ami maradt azt leírtam egy külön lapra és hozzácsatoltam a munkafüzet lapjához.
0