Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Mi az impresszionizmus fogalma

18
Kerdezik a dolg0zatba es nem tudkm pls help
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Irodalom

Válaszok

2
Az impresszió: benyomás.
Az impresszionizmus tehát egy adott pillanat benyomásainak ábrázolását jelenti.
0

impresszionizmus (főnév)

Művészettörténet: Művészeti stílus és irányzat a 19. század utolsó harmadában. Leginkább a festészetben, a zenében és az irodalomban, kis mértékben a szobrászatban nyilvánult meg. Követői arra törekedtek, hogy pillanatnyi, futó benyomásaik, egyéni hangulataik művészi ábrázolásával tükrözzék a változó valóságot. Ezt az érzelmekre ható különleges fény- és hanghatásokkal, erőteljes színekkel, formákkal, átvitt értelmű hasonlatokkal, kifejezésekkel, hangutánzó szavakkal érték el.

Az impresszionizmus első nagy alakjai közt volt Claude Monet francia festőművész, akinek "Impresszió, a felkelő nap" című képét láthatod itt (1872). A szobrászatban Auguste Rodin műveiben érezhetjük az impresszionizmust. A múzeum egyik egész emeletét az impresszionizmusnak szenteli. A 19. század végén a költők örömmel fogadták az impresszionizmust, mert a korábbiaknál bátrabban kifejezhették a saját érzelmeiket.

0