Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenes egyenlete

Főoldal » Középiskola » Matematika
393
Hogyan tudom eldonteni hogy milyen szammal kell beszorozni?
Miert pont *5 es *2?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Azért szoroztátok be 2 és 5 tel, hogy a -20y és a +20y összeadáskor az összege nulla legyen, így csak a két egyenletből az x es tag marajon meg, szóval ezt onnan tudod megállapítani, hogy mivel érdemes beszorozni, hogy kiejtse egymást, pl:

3x+8y=6
5x+12y=9

ennél az egyenletrendszernél érdemes a felső egyenletet 5-tel az alsót 3 mal, mert akkor így fog kinézni:
15x+40y=30
15x+36y=27
és ha a felső egyenletből kivonod az alsót akkor csak az marad, hogy:40y-36y=3, ez pedig egy ismeretlenes, amit könnyen meg tudsz oldani, szóval az adott helyzettől függ, hogy mikor mivel érdemes beszorozni.

Esetleg valami nem világos kérdezz nyugodtan.
0