Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia nagyon fontos! Kérem!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
562
Segitenétek nekem ebben emelt szintű?!
A c), d) feladat kellene mert nem tudom sajnos
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

5
Szia!

Az alkoholok nevei (sorrendben):
A: 1,2-etán-diol,
B: propán-1-ol,
C: metanol,
D: glicerin (1,2,3-propán-triol),
E: propán-2-ol,
F: etanol (etil-alkohol),
G: bután-2-ol,
H: 2-metil-propán-2-ol! :)
A fehér a H-atomokat, a szürke a C-atomokat, a fekete az O-atomokat jelöli! :)

A c; pontot és d; pontot beszkenneltetve tudom majd ma késő délután elküldeni, ha nem késő addigra! :)
Módosítva: 4 éve
1

A c; pontnál a táblázatba az alábbiaknál (alábbi betűknél) kell "X"-et rakni: a vízszintes sorokat írom most le
1. vízszintes sor: B,C,E,F,G,H ;
2. sor: A,D,E,G ;
3. sor: B,C és F ;
4. sor: nincs ilyen, egyiknél sem helyes, mert mind folyadék ;
5. sor: csak a D ;
6. sor: A,D és a H ;
7. sor: csak az A ;
8. sor: B és az E ;
9. sor: csak az F ;
10. sor: csak a D ! :)
1

A d; pontnál az egyes reakciók termékei a következőek:
1. reakció: Propán-1-olból propanal fog keletkezni.
2. reakció: C2H6O2 + 2.5 O2 = 2 CO2 + 3 H2O a tökéletes égés egyenlete a glikolnak (1,2-etán-diolnak).
3. reakció: 2 CH3OH = H2O + CH3-O-CH3 (dimetil-éter a főtermék!).
4. reakció: (2-butil)-acetát fog képződni, azaz észterképzés a főreakció.
5. reakció: A propán-2-olból lesz nátrium-(prop-2-ilát) (só) képződik és fél mol hidrogéngáz mellette ! :)
1

Csatoltam képet.
1

CH3-CH(OH)-CH2-CH3 + CH3-COOH = CH3-CH(CH2-CH3)-O-CO-CH3 + H2O , egyensúlyi, észterképzési reakció! :)

Most így már világos? Az is elég szerintem, ha ezt a fenti reakciót így egy az egybe átmásolod a papírra! :)
1