Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
507
Egy félkör alakú, 180 Ω-os tolóellenállás felénél B-vel jelölt leágazás van. Az A pont körül elforgatható, két egymásra merőleges, együttmozgó kapcsolókar egyik ága 20 Ω, a másik ága 10 Ω ellenállású.
a) A merőleges ágakból álló kapcsolókar mely állásánál lesz az AB pontok közötti ellenállás maximális?
b) Mekkora ez az ellenállás?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sürgős, fizika, házi
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a)
(20+R)x(10+(90-R))=(20+R)·(100-R):((20+R)+(100-R))=(2000+80R-R²) :120 értékének kell a maximuma, vagyis a 2000 +80R-R² - nek kell a maximuma.
2000+80R-R²=-(R²-80R-2000)=-((R-40)²-400)=-(R-40)²+400 maximuma R=40 Ω-nál lesz, így a negyedik ellenállás értéke 90Ω-40Ω=50Ω α=90⁰-40⁰(40 Ω) =50⁰-os.

b)
(20+40)·(100-40):((20+40)+(100-40))=60·60:120=30Ω
1