Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az oldatok töménységének megadása

Főoldal » Középiskola » Kémia
3303
1. A tengervíz átlagosan 2,7 tömeg% kősót tartalmaz. Hány dm3 tengervizet kell bepárolni, hogy 50 kg kősót kapjunk? (A tengervíz sűrűsége 1,02 g/cm3)

2. Hány tömeg%-os az a kalcium-klorid-oldat, amelynek 1480 g-ja összesen 1,2x10 a 24.-en db iont tartalmaz?

3. Hány gramm kristályos réz-szulfát (CuSO4 x 5 H2O) és víz szükséges 2,5 kg 5 tömeg%-os réz-szulfát permetlé készítéséhez?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

3
1.
mivel 2.7 tomeg%os, ezért az 50 kg az az oldatnak a a 2.7%-a.
A teljes oldat tömege:
0.027*x = 50
1852 kg a teljes oldat.
Ebből tengervíz: 1852-50 = 1802 kg

Mivel a sűrűsége 1.02g/cm3, de nekünk 1802kg van = 1802000 g
Ezért a térfogat = 1.02g/cm3 * 1802000 g = 1838040 cm³
0

2.

A kalcium-klorid képlete: CaCl2, vagyis egy kalcium és két klór atom alkot vegyületet.
A periódusos rendszerben megnézzük, hogy mennyi a kalcium és klór relatív atomtömege
Ca moláris tömege: 40,028 g
Cl moláris tömege: 35,453 g

Vagyis a CaCl2 vegyület egy moljának tömege: 40,028+2*35,453= 110,934 g

Az 1,2 * 10^24-en db ion, az = 12 * 10^23-on = 2 * 6 * 10^23-on darabbal, vagyis látható, hogy 2 mol mennyiségű. Vagyis az oldatban 2 * 110,934 g = 221,868 g CaCl2 van feloldva.

Innen pedig nem nehéz, hogy ha a teljes oldal 1480 g, amelyben 221,868 g oldott anyag van, akkor hány tömegszázalékos az oldat. A végeredmény kb. 15%-os oldatunk van. (221,868/1480*100)
0

3.
Mivel a kristályos CuSO4 már eleve tartalmaz vizet (5kristályvíz), ezért a szilárd sóval együtt vizet is viszünk az oldatba.

abból kell kiindulni, hogy a 2,5 kg (2500g) 5W%-os (tömegszázalékos) oldat ugyanannyi CuSO4-t tartalmaz mint a bemért kristályos só.

M CuSO4 = 159,5 g/mol
M CuSO4.5H2O = 249,5 g/mol

ez a kristályos só olyan mint ha egy szilárd oldat lenne, ennek is megadhatjuk a tömegszázalékos összetételét.
WCuSO4 =m CuSO4*100/m CuSO4.H2O =159,5*100/249,5 =63,93%

a 2500 g oldat CuSO4 tartalma: 2500*0,05

ezekből: m krist.só 63,93 = 2500* 5 (el lehetne osztani százzal a százalékokat (pl 5-->0,05) de úgy is kisenek, ezért nem lényeges.

Az egyenletet megoldva kijön, hogy mCuSO4.5H2O =195,53 g

Ennyit kell bemérni.
Mivel az oldat oldószerből és oldott anyagból áll, könnyen megmondható a szükséges víz tömege ha kivonjuk a só tömegét az oldatéból
m víz=2500-195,53 =2304,47 g szükséges:)
0