Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
437
Egy kocka testátlója 6xgyök3. Gömböt faragunk ki belőle. Mekkora térfogatú a levágott selejtes rész és ez hány %-a a kocka térfogatának?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

A kocka testátlója=a* 3  , ahol 'a' a kocka oldalának hossza. Itt tehát a=6. Ha elképzeled, a gömb sugara pont az oldalhossz fele lesz, tehát r=3. Mostmár csak a térfogatokat kell kiszámolni.

- A kocka térfogata: Vk=a3=63=216
- A gömb térfogata: Vg=43*r3*π=43*33*π=113,10

- A selejtes rész térfogata: V=Vk-Vg=216-113,10=102,90
-Százalék: V/Vk=102,90/216=0,48=48%
0