Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kemiaa

Főoldal » Általános iskola » Matematika
879
Írd fel az alábbi bomlási reakcióegyenleteket!
Víz bomlása elektrolízissel: 2H2O→ 2H2↑+ O2↑
Mészkő bomlása égető kemencében: CaCO3 → CaO + CO2↑
Higany(I)-oxid bomlása : 2Hg2O →4 Hg + O2↑
Réz(II)-karbonát bomlása: CuCO3→ CuO + CO2↑

Egészítsd ki az alábbi hiányos reakcióegyenleteket és állapítsd meg, hogy egyesülési vagy bomlási reakció!
Zn + …S… → ZnS egyesülés
…4Na… + ……O2…….→ 2 Na2O egyesülés
MgCO3 → ...MgO..... + … CO2….. bomlás
……Mg…… + …….. → MgCl2
….. + …….. → ……CaO……
NH4Cl → ….. + …..
NaNO3 → …NaO…… + ……NO2…..
Ca CO3 → …….. + …………
…….. + ……….. → Ag2O
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

Amiket elkezdtél rendezni egyenleteket, azok tökéletesek! A többi egyenlet pedig rendezve:
1; Mg + Cl2 = MgCl2, egyesülés;
2; 2 Ca + O2 = 2 CaO, egyesülés;
3; NH4Cl= NH3 + HCl, (ammóniára és hidrogén-kloridra bomlik) bomlás;
4; 2 NaNO3 = Na2O + 2 NO2 + 0,5 O2, bomlás;
5; CaCO3 = CaO + CO2, bomlás;
6; 2 Ag + 0,5 O2 = Ag2O, egyesülés! :)

Remélem így már jók lesznek az egyenletek! A nátrium-oxid képlete Na2O és nem NaO, olyan nem létezik! :)
1

Csatoltam képet.
1