Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pitagorasz-tétel

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1677
Egy rombuszt az egyik átlója 2 szabályos háromszögre bont. Számítsd ki a rombusz kerületét és területét,h a rombusz oldala 8dm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Kerület: K=4*a=4*8=32 dm

A rombusz átlói felezik egymást, tehát lesz 4 egybevágó derékszögű 3szöged, melyeknek az oldalai e/2, f/2 és 8 cm. e/2=4 cm, f/2-t jelüljük x-el. Pitagorasz tételt használva megtudjuk, hogy f/2=6,92 cm, tehát f=13,85 cm. A rombusz területe: T=1/2*e*f=1/2*8*13,85=55,4 dm2
1