Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektrolízis

Főoldal » Középiskola » Kémia
433
Adja meg a víz elektrolízisének félcella reakcióit
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Az anódon (+): H2O = 2 H+ + 2 e- + 1/2 O2 (tehát 2 mol proton, 2 mol elektron és 0,5 mol oxigéngáz lesz);
a katódon (-): H2O + 2 e- = 2 OH- + H2 (tehát 2 mol hidroxidion és 1 mol hidrogéngáz lesz) ! :)

Ezek a félcellás folyamatok, ezekből jön ki a vízbontás: H2O = H2 + 0,5 O2 (2 Farad töltés, azaz 2×96.500 Coulomb hatására)! :)
1