Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek, Bővités

Főoldal » Középiskola » Matematika
498
A képen a kerdes. Köszi mindenkinek
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
a)
A közös nevező 6 többszöröse kell legyen, ami 10-nek is többszöröse. 20 nem jó, 30 jó, az 6·5. Viszont 4-gyel nem osztható a 30, tehát mégse jó. A duplája, vagyis 60 már jó lesz:
60 = 6·10
60 = 4·15
60 = 10·6
Vagyis 5/6-ot 10-zel kell bővíteni: 50/60
5/4-et 15-tel, vagyis 75/60
4/10 pedig 6-tal bővítve 24/60
Összevonva:
(50 - 75 + 24)/60 = -1/60

0

44, 12 és 21 közös többszöröse:
Itt már az a próbálgatás, amit a)-ban csináltam, nem igazán jó. Írjuk fel a nevezőket prímek szorzataként:
44 = 4·11 = 2·2·11
12 = 3·4 = 3·2·2
21 = 3·7
A legkisebb közös többszörös kijön, ha a prímekből vesszük a legkevesebb szükségeset: két darab 2-es, egy darab 3-as meg 7-es meg 11-es:
2·2·3·7·11 a közös nevező
44 · 3·7
12 · 7·11
21 · 2·2·11
 Úgy csináltam, hogy mondjuk 44=2·2·11, letakartam ezeket a közös nevezőben, maradt a 3·7. Stb.
Azokkal kell tehát bővíteni, amiket a számok mögé írtam:
3·(3·7) + 1·(7·11) - 4·(2·2·11) a számláló
Fejezd be...
0

50 = 2·5·5
12 = 2·2·3
45 = 3·3·5
A legkisebb közös többszörös: 2·2·3·3·5·5
A nevezők ennyiszerese a közös többszörös:
50 · 2·3·3
12 · 3·5·5
45 · 2·2·5
Ezekkel kell tehát bővíteni.

Megy tovább?
0

Szerintem hogy minden tört kérdésre tudd a választ töltsd le a tört számológépet.
0