Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Harmadfokú egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
407
Nagyon megköszönném a segítséget, csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, egyenlet, harmadfokú
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Végigszorzod az egyenletet 8-cal:
x⁶+12x⁴+8x²-288=0 Legyen x²=y!
y³+12y²+8y-288=0
Trükkös átalakítás:
y³-4y²+16y²+8y-288=0
y²·(y-4)+16·(y-4)·(y+4,5)=0
(y-4)·(y²+16y+72)=0
ebből y=4
azaz x²=4 amiből x=+2 és -2.
Ellenőrzést rád bízom.

Megj: Sokat segít ha használod a számológépeden a harmadfokú egyenletet megoldó funkciót.
0