Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenes körkúp felszíne?

Főoldal » Középiskola » Matematika
469
Sziasztok!

Az alábbi feladathoz kérnék egy kis segítséget:
Egy egyenes körkúp térfogata 4 m^3. Mekkora a felszíne?
Még egy szög van megadva. (lásd: kép)
Annyit tudtam eddig csinálni, hogy kiszámoltam az alfa szöget, ami 30 fok lett.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

tg (60 fok)=m/r, amelyből m=√3×r adódik. r²×π×(√3×r)=3×4000 , ebből r³=2205,316, amelyből meg köbgyököt vonva: r=13,02 dm adódik a kúp alapkörének sugarára. A kúp magassága: m=√3×13,02=22,55 dm lesz, Pitagorasz-tétellel kiszámolható az alkotó (jelöljük "a"-val): r²+m²=a² képlettel 13,02²+22,55²=a², ebből a²=678,023 , tehát gyököt vonva a=26,04 dm adódik a kúp alkotójára.
Most már számolhatjuk a felszínt: A(kúp)=r×π×(r+a)=13,02×π×39,06= 1597,69 dm² adódik a felszínre! :)

Remélem tudtam segíteni!
0