Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
559
Milyen hőmérsékleten lehet 1 g klór térfogata 1 dm3, ha a nyomása 0,1 MPa?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

n(Cl2)=1 g/70,9 g/mol= 0,0141 mol , V(Cl2)=0,001 m³ és p(Cl2)=0,1×10⁶=100.000 Pa miatt, behelyettesítve ezen adatokat az általános gáztörvénybe: p×V=n×R×T, amiből T=(p×V)/(n×R)=100/(0,0141×8,314)= 853,04 K, ezt az értéket kell Celsius-fokba átváltani: t(Cl2)=(T-273,15)=579,89 Celsius-fok, ez lesz tehát a megoldás! :)
1