Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek,8.osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
709
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a, A jármű sebessége: 22,5 m/s = x km/ó.
Ahhoz megkapjuk az eredményt először szorozzunk 3600-zal (óra és másodperc közötti váltószám): 22,5*3600=81000 m/ó vagyis óránként 81000 métert tesz meg, de mivel nekünk kilométer kell osztunk 1000-rel (méter és kilométer közötti váltószám): 81000/1000=81 km/ó
Vagyis az eredmény 81km-t tesz meg óránként.
b, A jármű sebessége: 126 km/ó = x m/s.
Ahhoz megkapjuk az eredményt először szorozzunk 1000-rel (kilométer és méter közötti váltószám): 126*1000=126000 m/ó vagyis óránként 126000 métert tesz meg, de mivel nekünk másodperc kell osztunk 3600-zal (másodperc és óra közötti váltószám): 126000/3600=35 m/s
Vagyis az eredmény 35m-t tesz meg másodpercenként.
c, 220km-en a jármű fogyasztása 60cm*30cm*5,5cm=9900cm3
Váltsuk át először a 9900cm3-t literbe úgy hogy osztunk ezerrel: 9900/1000=9,9l, vagyis 220km-en 9,9l-t fogyasztott.
Írjunk fel egy arányosságot:
220km=9,9l
100km=x l.
Mivel minél tovább megyünk annál többet fogyasztunk, ezért ez egyenes arányosság. A megoldáshoz osszuk el az azonos mértékegységeket lentről felfelé:
100/220=x/9.9
0,4545=x/9.9 /szorozzunk 9,9-cel
4,5=x vagyis 100km-enként átlagosan 4,5l-t fogyasztott az autó.
0