Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pitagorasz tétel

Főoldal » Általános iskola » Matematika
460
Csak a 2. 3. 4. feladat kell. Az írásomat figyelmen kivűl lehet hagyni. Magyarázatot megköszönnék. Köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
2.
p és q=befogó
s=átfogó

A Pitagorasz-tétel: a2+b2=c2

Erre a feladatra alkalmazva: p2+q2=s2

Tehát:
p=10 cm
q=7 cm

102+72=s2
100+49=s2
149=s2
 149 =s≈12,21 (cm)

A derékszögű háromszög átfogója 12,21 cm hosszú.


3.
a=46 dm (befogó)
b= 46 dm (befogó)
c=? (átfogó)
T=(a*b)/2
K=a+b+c

c2=462+462
c2=2116+2116
c2=4232
c= 4232 ≈65,05 (dm)

T=(46*46)/2=2116/2=1058 (dm2)

K=46+46+65,05=157,05 (dm)


4.
a=4,6 m (befogó)
b=? (befogó)
c=9,5 (átfogó)
T=(a*b)/2
K=a+b+c

a2+b2=c2
4,62+b2=9,52
21,16+b2=90,25
b2=90,25-21,16
b2=69.09
b= 69.09 ≈8,31 (m)

T=(4,6*8,31)/2=38,226/2=19,113 (m2)

K=4,6+8,31+9,5=22,41 (m)

0