Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek szépen segítsetek nekem, fontos!!! SOS

197
Kapcsoljátok a korabeli fiktív (=kitalált) beszámolókat az angol reneszánsz dráma fogalmaihoz!

FOGALMAK: kocsiszínpad, moralitás, a szegényebb nézők a színpad körül állnak, színes jelmezek, szimultán színpad, előszínpad, a gazdagabb nézők a galérián ülnek, a nézők aktív résztvevői az előadásnak, processziós színpad, hátsó/belső színpad, sokszög vagy kör alakú épület, sok akció a színpadon, mirákulum, felső színpad, a női szerepeket is férfiak játsszák, hangnemek keveredése, misztérium, fedetlen épület, nincs díszlet, nincs függöny, nincsenek felvonások, nem érvényesül a hármas egység követelménye

1. „Szerencsénk volt, az előadás közben nem kellett járkálnunk, ugyanis elég hely volt, hogy lóvontatta kocsikon mutassanak be minden helyszínt. Így mi egy helyben állva eljutottunk a Pokolba és a Paradicsomba is.”
2. „Sajnos hiába kerestem a kedvenc színészemet, ma más játszotta Júlia szerepét. A nézőtéren azt suttogták, mutálni kezdett, így várhatóan már nem láthatom az általam oly igen kedvelt szerepekben.”
3. „Utunk során elvetődtünk egy nagyvárosba, ahol éppen vásárt tartottak. Komédiások is felléptek, mi is megnéztük az előadást. A piactér közepén állították fel a színpadokat, melyek között nekünk kellett haladnunk, ha nem akartunk lemaradni a jelenetekről. Nekem szerencsém volt, csupán egy helyszínnél nem tudtam jól helyezkedni, egyébként minden állomásnál jól láttam a színpadot.”
4. „Néha kicsit nehéz volt már figyelnem, jó lett volna egy szünet.”
5. „Nagynéném, aki tudta, mennyire rajongok a színházért, elvitt magával a legutóbbi előadásra. Szerencsére nem kellett a nép közé vegyülnünk, és állva nézni az előadást.”
6. „Épp’ Szent Jakab templomába tartottunk, amikor útközben megpihenve egy fogadóban találkoztunk egy színtársulattal. Az Úr keze lehetett a dologban, hiszen éppen a mi szeretett és tisztelt Szent Jakabunk életét és csodáit mutatták be. Így lélekben megerősödve mehettünk tovább.”
7. „amikor beléptem a színházba, körbenézve egészen elámultam. Mai kintről nyolcszög volt, belül kör alakúra volt formálva!”
8. „Szerencsénk volt, Anglia gyakori esői nem zavarták meg az előadást.”
9. „Legjobban a női szereplők ruhái tetszettek, kértem is édesanyámat, nekem is készíttessen hasonlókat.”
10. „Nagyon okos ötletnek tartom, hogy a szabadtéri jelenetek épp’ a színpad ezen részén zajlottak, így mindenki jól láthatta őket.”
11. „Nagyon illett a jelenet meghittségéhez, hogy a színészek a színpadnak eddig függönnyel eltakart hátsó részébe húzódtak vissza.”
12. „Féltem, amikor a szellem megjelent a bástyán! Maga az alak is félelmetes volt, hát még, ahogyan a magasból letekintett!”
13. „Mivel nem volt sok pénzem, csak állóhelyet kaptam. Így viszont olyan közel lehettem a játékhoz, hogy akár meg is érinthettem volna a szereplőket.”
14. „Igazi mester ez a Shakespeare! Zseniális darabot írt: a tömeg éppúgy megtalálta benne a neki tetsző részeket, mint az előkelő közönség.”
15. „Mivel ebben a fogadóban igen kicsi volt az udvar, a társulatnak egy színpadon kellett megoldania az össze helyszín bemutatását. Le a kalappal előttük, nagyon profik voltak. A színpad elején láttunk egy nagy verekedést, majd amikor beértek a szereplők a királyi palotába, hátrébb húzódtak. Még egy kisebb emelvényt is tákoltak a hátsó rész fölé: a szerelmes lány innen búcsúztatta el kedvesét.”
16. „Egy nagyon kövér színész játszotta a Falánkságot, nem is tudom, honnan kerítettek épp’ egy ennyire nagydarab embert. Bár a szomszédom azt súgta a fülembe, csak ki van tömve a ruhája.”
17. „A darab egy kikiáltó monológjával kezdődött. Megtudtuk belőle, kik lesznek a legfontosabb szereplők, és a helyszínt is pontosan leírta. Még jó, hiszen a színpad szinte teljesen üres volt.”
18. „A nézőtérre belépve elénk tárult a hatalmas színpad, semmi sem takarta el a szemünk elől.”
19. „Nagyon tanulságos előadást láthattunk utunk következő állomásán. A Bibliából ismert bűnbeesésé történetét mutatták be, így lelkileg feltöltődve folytathattuk utunkat.”
20. „Először furcsa volt, hogy a nézők bekiabálnak a darab közben, de hamar megszoktam, és én is lelkesen tapsoltam a főhős elmés beszéde után.”
21. „A színpad elején óriási csetepaté vette kezdetét: a két család szolgái egymásnak estek, nagyon látványos volt a küzdelem.”
22. „Ha jól számoltam, a darab 15 éve történetét mesélte el, és öt különböző helyszínt mutattak be.”
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

1
bocsi nincs időm
-1