Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

8.oszt. Matek skautlyaelv

Főoldal » Általános iskola » Matematika
580
A 4.5.6. Feladat... elore is koszonom a segitsegeteket!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sos, 8. osztály
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
4.
Barna vagy fehér, hát ugye ezt úgy lehet megoldani hogy megnézed hogy hány repülhet ki legrosszabb esetben hogy ne legyen se barna se fehér. Hát ha nem barna és nem fehér akkor szürke, kirepül 15. A következőnek már muszáj barna vagy fehér lennie, más madár nincs. Tehát azt mondhatjuk hogy ha 16 madár kirepült akkor biztosan van barna vagy fehér. Lehet hogy kevesebb is de találtunk példát 15-re és megmutattuk hogy 15 fölött már mindig lesz.

Barna és fehér is. Hát ugye megint mi a legrosszabb eset? Először megint elengedjük az összes szürkét, utána az összes fehér, ezután már nincs más mint barna. Ez így 36, megint csak: mutattunk példát hogy 35 nem elég és hát ugye most érveltünk hogy 36 madárból biztosan kell legyen barna és fehér is.

12 egyforma színű hű ez trükkös. Kiengedhetünk 10 barnát, 11 szürkét és 11 fehéret. Ezek után viszont már más nincs mint hogy megint szürke vagy fehér legyen tehát 33.

5.
A legrosszabb esetben kiveszi az összes pl. bal kezes kesztyűt, ez 9 kesztyű. akkor még egy kesztyűt kell kivegyen, hogy a kilenc darab kesztyű valamelyikének társa legyen. Tehát 10 darab kesztyűt kell kivegyen, hogy biztosan legyen köztük egy pár ugyanolyan színű.

6.
M: meggyes, L: lekváros, T: túrós:

L+T=5 (mert akkor a 6. húzás tuti meggyes)
M+T=6
M+L=7

Első kettőből:
M-L=1

ezt a 3-hoz adva:
2M=8, azaz M=4

Tehát 4 meggyes, 3 lekváros, 2 túrós

4+3+2 = 9 bukta figyel a tálon.
0