Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ebben légyszi tudna valaki segíteni? Előre is nagyon szépen köszönöm! :)

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
585
Hány mg Mg(OH)2 tud feloldódni 200 cm3 pH=10,5 NaOH oldatban? L(Mg(OH)2)=1,2*10-11
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A NaOH-oldatra: pOH=14-pH=14-10,5=3,5 értékű, azaz (OH-)=3,1628×10-⁴ mol/dm³ a hidroxidionok koncentrációja, a Mg2+-ionoké pedig az oldhatósági szorzatból (Mg2+)=L/(OH-)²=1,2×10-¹¹/10-⁷=1,2×10-⁴ mol/dm³, tehát 0,00012 mol Mg2+-ion képződhet ugyanennyi magnézium-hidroxidból, aminek a tömege: m(Mg(OH)2)=0,00012 mol×58,316 g/mol=6,998×10-³ gramm, tehát ez jó közelítéssel 7 mg-nak vehető, ennyi Mg(OH)2 tud feloldódni a lúgoldatban! :)
0