Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Százalékszámítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
1795
1. 6 liter sóoldat sótartalma 2,4 kg. Hány százalék sót és vizet tartalmaz az oldat?



2. 1500000 Ft bankbetét kamata az 1. évben 5%, a 2. évben 6,5 %. Hány Ft betét lesz a bankban a 2. év végén?

Nagyon szépen köszönöm, ha valaki tudna segiteni!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, százalék, oldat, kamat
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

1. feladatra: m(oldat)=6000 cm³, legyen kb. 6000 g, ebben van 2400 g só, tehát az oldat körülbelül (durva közelítéssel, mert valójában nem 1,000 g/cm³ a sűrűsége) : (2400/6000)×100 % =40 tömeg% sót és 60 tömeg% vizet tartalmaz (a víz tömege (6000-2400)=3600 gramm körülbelül)! :)

2. feladatra: A(2)=1.500.000×(1+5/100)×(1+6,5/100)=1.500.000×1,05×1,065=1.677.375 Ft lesz a bankban a második év végén! :)

Szerintem a második feladatnál így kellett számolni! :)
Az első az meg biztosan jó durva közelítéssel.
0