Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kúp térfogata

Főoldal » Középiskola » Matematika
1642
2366., Egy egyenes körkúp kiterített palástja egy 15cm sugarú kör 120fokos középponti szöggel rendelkező körcikke. Számítsa ki a kúp térfogatát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fontos, térfogat, felszín, kúp, palást, Körcikk, 12.oszt
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Szia!

A kúp keresett térfogata 370,24 cm³-nek adódik!
(A kúp alapkörének a sugara 5 cm, a kúp alkotója a 15 cm lesz, magassága pedig √200=14,14 cm-es.)

Holnap majd elküldöm a részletes levezetést beszkenneltetve itt, de. 11 óra után! :)
1

r=15 cm alaplap kerülete: K=2·r·π=2·15·3,1416=94,25 cm. Ha ez egy 120:360=1/3 kör kerülete, akkor annak a körnek a sugara:
3·K:(2·π)=3·94,25:6,2832=45 cm=a (alkotó)
M=gyök alatt(45²-15²) =gyök alatt (1800)=42,43 cm
V=(r²π) ·M : 3 = 15²·3,1416·42,43:3=9996,49 cm³
0

Csatoltam képet.
0