Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat 2

Főoldal » Középiskola » Kémia
405
0,23 g szennyezett cinkport sósavban feloldunk, és ekkor 69,8 cm3 standardállapotú hidrogén fejlődik. Hány tömeg% cinket tartalmazott a fém? (A szennyezés nem reagál a sósavval)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

n(H2-gáz)=0,0698/24,5=2,8489×10-³ mol (0,0028489), s mivel 1 mol cinkből 1 mol hidrogéngáz képződik, így 0,0028489 mol hidrogén ugyanennyi mol cinkből fog képződni, így a tiszta fém tömege (cink): m(Zn)=0,0028489×65,38=0,1863 g, ezért a cink tömegszázaléka a mintában a következő: (0,1863/0,23)×100 %= 80,98 tömeg% lesz! :)
1