Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
925
Hány gramm hidrogéngáz fejlődik, ha az 1,0 gramm tömegű 5,0 tömeg% alumíniumot, 2,0 tömeg% cinket és a 93% magnéziumot tartalmazó ötvözetet savban teljesen feloldjuk
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Mindhárom fém fejleszt hidrogéngázt! Oldjuk fel mondjuk sósavban őket:
1; Mg + 2 HCl = MgCl2 + H2, 24,3 gramm(1 mol) magnézium 1 mol hidrogént fejleszt,1,0×0,93=0,93 gramm magnézium pedig fejleszt (0,93/24,3)×1= 0,0383 mol hidrogéngázt;
2; Al + 3 HCl = AlCl3 + 1,5 H2, 26,89 gramm (1 mol) alumínium 1,5 mol hidrogént fejleszt, így 1,0×0,05=0,05 gramm alumínium fog fejleszteni (0,05/26,89)×1,5= 0,0027891 mol hidrogéngázt;
3; Zn + 2 HCl =ZnCl2 + H2, 65,38 gramm (1 mol) cink szintén 1,0 mol hidrogént fog fejleszteni, ez 1,0×0,02=0,02 gramm, ennyi cink pedig fejleszt pontosan (0,02/65,38)×1=0,000306 mol hidrogéngázt!

Az összes mól hidrogéngáz: 0,041395 mol, ennek tömege (M(H2)=2,016 g/mol miatt): m(hidr.)=0,041395×2,016=0,08345 gramm, ez az összes mennyiség, ami képződik! (Standard állapotban a térfogata: 0,041395×24,5=1,0142 dm³ lesz!) :)

Tudni kéne, milyen savról van szó pontosan! De salétromsavban oldva is erre jutnánk!
1