Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki help

Főoldal » Általános iskola » Kémia
447
Ötvözetet készítünk úgy, hogy összeöntjük a megolvasztott ónt és ólmot. Az ón sűrűsége 7,3 g/cm3 ,az ólom sűrűsége 11,3 g/cm3.
a. Mekkora az ötvözet sűrűsége akkor, ha 20 cm3 ónból és 20 cm3 ólomból készítjük?
b. Mekkora az ötvözet sűrűsége akkor, ha 20 g ónból és 20 g ólomból készítjük?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Szerintem ezek lesznek a megoldások:
a; V(össz.)=40 cm3, m(Sn)=20×7,3=146 g és m(Pb)=20×11,3=226 g, az össztömeg így 372 gramm, tehát az ötvözet sűrűsége: ró(ötvözet)(1)=372/40= 9,3 g/cm3 lesz! :)

b; m(össz.)=40 g, V(Sn)=20/7,3=2,739 cm3, illetve V(Pb)=20/11,3=1,769 cm3, az össztérfogat most 4,508 cm3-nyi, ezért ennek az ötvözetnek a sűrűsége most: ró(ötvözet)(2)=40/4,508=8,873 g/cm3 lesz! :)

Remélem így már érthető lesz a megoldás is! :)
0