Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat S.O.S

Főoldal » Középiskola » Matematika
424
Valaki tudna segíteni benne? Elkezdtem és nagyon elakadtam.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!
a1+(a1+d)+(a1+2d)=12, ebből 3×a1+3×d=12, a1+d=12/3=4, a középső tag tehát éppen 4, de felírhatjuk azt is, hogy az első tag: a1=(4-d) -vel egyenlő.
a5+12=a8 miatt (a1+ 4d)+ 12= (a1+ 7d), ez utóbbiból (4d+12)=7d, vagyis 12=3d, azaz d=12/3=4 (a differencia!).

Így az első tagra: a1=(4-d)=(4-4)=0 adódik. Az első három tag tehát: nulla (0), 4 és 8 lesz! :)
0