Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldat számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
507
200,0 g 10,0%-os KCl-oldatból mekkora tömegő vizet kell elpárologtatni
80 °C-on, hogy az oldat telített legyen? Mekkora tömegő (kristályvízmentes!) KCl
kristályosodik ki a 80 °C-on telített oldatból, ha azt 20 °C-ra hőtjük? K: 39, Cl: 35,5
Oldhatóságok: 20 °C-on: 34,4 g KCl / 100 g víz; 80 °C-on: 51,1 g KCl / 100 g víz
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Két, egyismeretlenes elsőfokú egyenletet kell alkalmazni (felírni) a kért megoldáshoz!
Az első: (200-x)/151,1= 20/51,1 és ebből az x=140,861 gramm víz jön ki, ennyit kell elpárologtatni;
a második pedig: (59,1389-y)/134,4= (20-y)/34,4, ezt rendezve 2034,38-34,4y=2688-134,4y, 100·y= 653,62 , tehát a kivált só 80 fokról 20 fokra hűtve az oldatot (6,536 gramm)-nyi lesz, ennyi só vált ki! :)

Remélem érthetően le tudtam írni az egyenleteket a megoldásokhoz! :)
1