Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1271
Hányadik tagja az alábbi sorozatnak a 17?
a, an=5n-43
b, bn=3^(n)-64
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A fenti sorozatok egy formulával, vagyis egy képlettel vannak megadva.
A kérdés tehát az, hogy mely n esetén lesz a_n=17.
a) a_n=17=5n-43
Vagyis a 17=5n-43 egyenletet kell megoldani.
Megoldás: n=12, vagyis a 12. eleme lesz 17.

b) b_n=17=3^n-64
Itt pedig a 17=3^n-64 egyenletet kell megoldani.
Megoldás: n=4, vagyis a 4. eleme lesz 17.
0