Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
546
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
hajítás, sebesség
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

3
1 feladat
v₀= 20m/s
t= 3s
----------
h=?
Irány
v₁(becsapódás)

A maximális magasság: Pillanatnyi magasság t=3 sec: Pillanatnyi sebesség:
y(max)= (v₀²)/2g y(t)=v₀*t-(g/2)*t² v(t)=v₀-gt
y(max)=20²/2*10 y(3)=20*3-5*9 v(3)=20-3*20
y(max)=400/20 y(3)=15 m v(3)= (-10)m/2 --> lefelé mozog
y(max)=20 m
Mivel 20 m volt a maximális magasság a becsapódás ebből ki tudjuk számolni,hogy 2s az emelkedési idő (behelyettesítve a középső képletbe).Ha 2 sec az emelkedés,akkor az esés is,ami pedig már csak simán szabadesés: v(becsapódás) =g*t
v=10*2
v=20m/s

0

2. feladat
y=20m
v₀=2m/s
-------
v(becsapódás)=?

y=v₀*t+(g/2)*t² v(becsapódás)=v₀+gt
20=2*t+5*t² v=2+1,8*10
t=1,8s v=20m/s
0

1)
20-5=15 méterrel magasabban lesz, lefelé halad és 20 m/s sebességgel ér Földet.

2)
20 m = ((2 m/s + v) :2)·((v - 2 m/s) :10 m/s²) /·20(2·10)
400=(2+v)·(v-2)
400=v²-4
v²=404
v=20,1 m/s
0