Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyensúlyos feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
427
Az alábbi reakcióra 800°C-on az egyensúlyi állandó 1,2.
CO(g) + H₂O(g) ⇔ CO₂(g) + H₂(g)
Határozza meg az egyes anyagok egyensúlyi koncentrációját, ha kiindulásként 2 mol CO₂-ot és 2 mol H₂-t tettünk bele az 5 dm³ térfogatú reakcióedénybe!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia!

Az egész lényege annyi, hogy a két kiindulási koncentráció 2/5=0,4 mol/dm³, átalakul mindenből "x" mol/dm³, keletkezett (0,4-x) mol/dm³ szén-dioxid és ugyanennyi hidrogén, illetve "x" mol/dm³ szén-monoxid és ugyanennyi vízgőz képződik. Az egyensúlyra felírható, hogy K(c)=((0,4-x)²/x²)=1,20, négyzetgyököt vonva mindkét oldalból (0,4-x)/x=1,09545, ebből 0,4=2,09545·x, s ebből egy osztással kijön, hogy x=0,1909 mol/dm³, tehát ennyi lesz az egyensúlyban a CO(g.) és a H2O(g.) koncentrációja, a másik két komponensé pedig (0,4-x)=0,4-0,1909= 0,2091 mol/dm³ lesz (utóbbi az egyensúlyban levő CO2(g.) és H2(g.) koncentrációja lesz! ) ! :)

Remélem így leírva már érthető lett! :)
0

Csatoltam képet.
1