Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Geometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
644
12 cm sugarú körlemezből kivágjuk a lehető legnagyobb területű négyzetet. Mekkora a négyzet oldala? Mennyi a hulladék?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A négyzet átlója a kör átmérője.

d = 2r = `2*12` = 24 cm

24 = `a*root()(2)`

a = `24/root()(2)` = `24*root()(2)/2` = `12*root()(2)` cm

Hulladék = `T_("kör")-T_("négyzet")` = `r^2*pi-a^2` = `12^2*3.14-(12*root()(2))^2` = 164,16 `cm^2`.
2