Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Exponencialis egyenletbe kérnék segítséget

Főoldal » Középiskola » Matematika
444
(3-2√2)^x+(3+2√2)^x=34
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Exponencialis,matek,egyenlet,nnn
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`1/(3+2*root()(2))` = `(3-2*root()(2))/(3^2-(2*root()(2))^2)` = `3-2*root()(2)`

`(3-2*root()(2))^x` = a

`a+1/a=34`

`a^2-34a+1 = 0`

`a_(1,2)` = `(34pm root()(34^2-4))/2` = `17pmroot()(288)` = `17pm12*root()(2)`

`(3-2*root()(2))^x=17-12*root()(2)`

`(3-2*root()(2))^2` = `(3^2+(2*root()(2))^2-2*3*2*root()(2)` = `17-12*root()(2)` `rightarrow` x = 2

`(3+2*root()(2))^(-x)` = `17+12*root()(2)`

Mint fentebb, vagyis

x = -2

Megoldások:

`x_1` = 2; `x_2` = -2.
0