Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Anyagmennyiség

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1264
Mennyi 1 mol mészkőböl sósav hatására fejlődő gáz anyagmennyisége?

Mennyi 1 mol cink-szulfidból sósav hatására fejlődő gáz anyagmennyisége?

A válaszokat előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, anyagmennyiség
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Az egyenletek:
1; CaCO3 + 2 HCl = CaCl2 + CO2 + H2O, tehát szén-dioxid képződik, 1 mol mészkőből éppen 1 mol CO2, ami 44,01 gramm!
2; ZnS + 2 HCl = ZnCl2 + H2S, tehát kén-hidrogén képződik, 1 mol szulfidból 1 mol-nyi éppen, s ennek a tömege 34,08 gramm-ot tesz ki! :)

Egyébként ezek a tömegek a megfelelő gázok moláris tömegei is, mert 1-1 mol-ról van szó, tehát: M(CO2)=44,01 g/mol, illetve M(H2S)=34,08 g/mol ! :)
0