Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika - vízszintes hajítás

Főoldal » Általános iskola » Fizika
586
1 m magasról mekkora sebességgel kell egy testet vízszintesen elhajítani, hogy 8 m/s sebességgel érjen földet?
Sajnos csak a választ tudom: 6,63 m/s
Nagyon köszönöm, ha tud valaki segíteni!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A sebességet fel kell bontani vízszintes és függőleges irányú komponensre. A test vízszintesen egyenletesen halad, függőlegesen pedig szabadon esik.

A sebesség függőleges irányú komponense:

`v_y=g*t` `rightarrow` `t=v_y/g`

s = `1/2*g*t^2` = `1/2*g*(v_y/g)^2` = `v_y^2/(2*g)`

`v_y=root()(2*g*s)` = `root()(2*10*1)` = `root()(20)` `m/s`

`v = root()(v_x^2+v_y^2)`

`v_x= root()(v^2-v_y^2)` = `root()(8^2-20)` = `root()(44)` `approx` 6,63 `m/s`.
2