Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika - hajítások, szabadesés

Főoldal » Általános iskola » Fizika
1052
200 m magasságban 180 km/h sebességgel haladó repülőgépről a cél előtt milyen távolságban kell kiejteni a segélycsomagot, ahhoz hogy a célba érhessen?
Mekkora a csomag sebessége a földet érés pillanatában?
Sajnos csak a válaszokat tudom: 316 m és 80,5 m/s
Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A test 200 m magasságból függőlegesen szabadon esik, tehát a földet érés:

s = `g/2*t^2` `rightarrow` t = `root()((2*s)/g)` = `root()((2*200)/10)` = `root()(40)` = 6,324 s múlva következik be.

A test vízszintesen egyenletesen halad v = 180 `(km)/h` = 50 `m/s` sebességgel.

`s_x` = `v_x*t` = `50*6.324` = 316,22 m

`v_y` = `g*t` = `10*6.324` = 63,24 `m/s`

`v=root()(v_x^2+v_y^2)` = `root()(50^2+63.24^2)` = 80,62 `m/s`.
1